Sunday 21 September 2014

NASI AYAM HAINAN

Assalamualaikum semuaaa.....

Lama dah yaya tak post pasal menu and resepi nasi ayam kat sini kan.. soo hari ni yaya ada resepi special utk korang.. hope suka.. NASI AYAM HAINAN... haaa dengar je pun dah terliur kann.. sedap tau nasi ayam hainan ni, Btw yaya dapat resipi ni dari blog Mami Airis. memang sedap! yaya dah cubaa.. nyummmmm.  Thanks mami Airis.. makan sampai jilat ibu jari... hehe so lets go to the menu!

Bahan- bahan :
( Untuk hidangan kami 3 orang )

- 6 ketul ayam ( ikut suka la nak bahagian mana-mana ye)
- 1 inci halia
- sedikit daun bawang
- 1 batang serai 
- 2 cube ayam sebagai perasa
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang besar
- sedikit minyak dan mentega untuk menumis 
- 1 sudu halia yang ditumbuk 
- 3 ulas bawang putih
- 2 cawan beras
- 4 cawan stok ayam
- timun, salad & tomato sebagai hiasan

Sos Cili

- 3 biji cili besar
- 1/2 inci halia
- 6 ulas bawang puti
- 3 sudu besar jus lemon
- 4 sudu stok ayam
- gula & garam secukup rasa

Kemudian sediakan 1 mangkuk air dan 20 kiub ais untuk rendam ayam lepas siap dikukus..

Cara -cara : 

- Mula-mula buat stok ayam dulu

Stok ayam tu buat cmne?

Ala rebus je tulang2 ayam dengan rempah 4 beradik, sedikit halia
Dah guna untuk masak nasi dan buat sos semua baru masukkan garam untuk dijadikan sup plak.
Dah jadi sup ayam...
Makan Nasi Ayam kena ada sup baru besttt.....


- Kemudian panaskan minyak dan mentega..tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang ditumbuk sehingga naik bau


- Masukkan beras dan goreng agak kekuningan


 - Masukkan stok ayam


- Kalau ada bay leaves masukkan tapi mi ganti dengan serai je...ngeee
- Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa
- Masukkan 1 cube ayam sebagai perasa


- Kemudian kita masak ayam plak
- Kukuskan ayam bersama-sama halia, bawang besar, daun bawang dan 1 cube ayam yang dihancurkan
- Stim lebih kurang 20-30 minit sehingga ayam masak
- Nak tau ayam masak ke tak tekan dengan garfu...kalau keluar minyak dah masak la tu..
- Bila ayam dah masak cepat2 masukkan dalam bekas berisi ais dan air tadi
 
- Tujuannya menurut orang Cina adalah untuk mengekalkan kelembutan dan keranggupan ayam
-  Rendam lebih kurang 15 hingga 20 minit
- Kemudian toskan
- Air kukusan tadi jangan dibuang plak
   ( Air kukusan ayam yea..bukan air rendaman ayam yang berais tu )
- Dah siap curahkan je air kukusan tadi atas ayam...baru ummphh gitu..

Ayam Hainan
- Dah siap masak ayam jangan lupa sos plak
- Kisar je semua bahan-bahan sos dh siap
- Tapi mi tumis sedikit dengan minyak untuk hilangkan bau cili
- Untuk sos kicap plak selalunya orang Cina suka guna Soya Sos dan bawang putih
- Hanya guna sedikit stok ayam dan kicap manis
- Ala senang je...amek satu senduk stok ayam dan dan masukkan kicap manis secukup rasa...

FINALLYY DONE.. SELAMAT MENCUBA SAYANG-SAYANG SEMUA  :)




No comments:

Post a Comment